miercuri, 29 iunie 2016

Ioi tulai! Strategii ungureşti

Să nu vă gîndiţi la strategii de fotbal sau politice de campanie în zona maghiară. Să vă gîndiţi să vă luaţi rămas bun de la Ardeal. Ardgheal ioi, arde-l-ai! Pînă cînd minoritatea maghiară din Europa nu va fi interzisă, nu va înceta nici o clipă să băloşească de dorul Transilvaniei. V-o spune un dac disperat, numai că nimeni nu mă aude.
Nu voi face referiri istorice de-acum zeci şi sute de ani. Mă refer la ceea ce nici un bou românesc nu vede chiar cu ochii deschişi. Adică-cum fac ungurii să ne fure Ardealul. Pentru că nu vă duce mintea decît la mîncare şi la băutură, femei, fotbal, manele... o să încerc să vă traduc. Scuze, nu suport manelele nici ca apropo aşa că o dăm iarăşi pe reţete culinare:
Se ia un popor mare şi prost (noi) se pune pe un teritoriu prea bogat şi prea vast pentru a-l merita (dacă eşti oligofren, nu meriţi nici să traversezi pe aici, dar-mi-te să locuieşti sau Doamne fereşte! să fii proprietarul!). Se lasă la marinat cu tot felul de muzumaine media, politice şi alte arome gen pomeni, lene, vicii, lăcomia peştelui din undiţă etc. Se apucă foaia de la celălalt capăt ca să nu se prindă prostu'. Dacă ar începe de la Bihor, Arad... poate ar pricepe. Dar dacă apucă de la Mureş, Covasna... sau chiar Bacău, păi nu mai pricepe românul că dacă nu-i zice la televizor la vreo emisiune culinar-sexuală nu are de unde şti. Se rulează chestiile specifice dar consecvent, insistent, cu sprijin, cu tărie, cu abnegaţie, cu patriotism de-al lor, cu limba lor ungurească băgată pe gîtul majorităţii, cu "discriminări" şi cu parastasu' mamii lor cu mai ce, pînă ce plăcinta ajunge în sfîrşit la Bihor, Arad, Satu Mare etc. Adică-cînd e prea tîrziu chiar dacă presupunem prin absurd că vreun deştept naţional vede ceva şi se prinde. Se bagă cuptorul sub nasul oficialităţilor europene şi româneşti şi se coace plăcinta de jur împrejur. Aşa cam ca o circumcizie. Stai că asta e altă reţetă dar o să v-o spun zilele următoare.
Puritatea sîngelui poporului unguresc şi a limbii maghiare este deja un fapt dovedit. Dacă te uiţi în DEX-ul românesc vei vedea la unelte agricole şi gospodăreşti o foarte mare majoritate cuvinte cu origine maghiară. Asta chiar mă amuză. Puteau ei să construiască tot felul şi să lucreze pămîntul de pe cal în timp ce migrau de colo-ncoace. Mă opresc numai la cîteva exemple. Cel ultra cunoscut Panonia. Cîmpia pîinii - panem - panonia. Ei zic pîinii, kenyer (cam aşa se pronunţă, nu săriţi cu corectitudinea gramaticală!). Dacă le luăm la analizat iese o varză... Varză? Ei spun kaposta, aproximativ la fel ca si turcii (kapustai). Măi, al dracului cuvînt unguresc asta. Să luăm manualul de latină şi să vedem că varza aia are o formă de CAP şi este POSTAt pe un picior. Adică-CAP-POSTA. Mda... cuvinte ungureşti. La fel ca toate cele rostite de secui. Nişte unguri fierbinţi şi secuii ăştia. Habar nu aveţi voi cît de puri şi din Atila-direct-trăgători sînt secuii ăştia. Nici voi, nici ei nu au habar, dar sînt unguri-unguri şi un pic maghiari. Tulai Doamne! Tulai? e ceva ardelenesc, sigur cu origini maghiare. Explicaţii de genul tolvai (hoţ) şi alte denaturări asemenea... Iaka ştoiu! Tulai vine din românescul FU-TU-L-AI!!! Adică tu-l-ai = tulai. Pricepi măi lingvist-linguşitor-limbistule?
Căscaţi ochii fraierilor! E deja ceasul al doişpe-lea. Rămîneţi fără Transilvania şi o să mai plătiţi şi despăgubiri, başca. Mai pupaţi în kur mult minorităţile că vă place gustul de kur unguresc. Cu asta o să rămîneţi şi asta veţi lăsa moştenire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu