luni, 25 iulie 2016

Blestemul sîrbilor

O furtună de atentate în toată Europa. Previzibil. "Elementar, dragul meu" ar zice Sherlock Holmes. Şi reacţiile sînt previzibile. Europa este prinsă cu chiloţii pe la genunchi în momentul acesta. Nu a fost în stare să-şi pună la punct o singură armată europeană şi un serviciu de informaţii unitar. Nu, nu o sumă a armatelor şi serviciilor de informaţii naţionale. Asta ar fi o mare greşeală! Trebuie luat totul de la zero. Da, poate cu aceiaşi oameni care acum fac parte din aceste structuri dar cu acces restrîns la ceea ce de fapt vor fi şi ar trebui să fie aceste noi structuri. Dar... Europa doarme. O lovitură aplicată în acest moment ar rupe tot mămăligoiul ăsta ca pe un puzzle pe care l-ai apuca de o singură piesă şi te-ai apuca să-l scuturi ca pe un covor. În acest moment Europa este mai slabă decît cel mai slab stat din compunerea ei. Şi nici un stat "puternic" nu este la fel de puternic cum ar fi fost înainte de talmeș-balmeș-ul actual. Toţi au cedat cîte ceva fără să cîştige cu adevărat ceva. De cîştigat au cîştigat doar marii magnaţi, transnaţionalele, băncile şi unele grupuri. Nu statele, nu oamenii, nu Europa.
Toată lumea (inclusiv eu) presupunem că vor fi reacţii dure, epurări, deportări, arestări, bătăi şi bătălii sau chiar reacţii în masă, chiar cu armata. Problema e că nu se va prea putea aşa pur-şi-simplu rezolva o problemă atît de complexă. Politicienii care contează îşi aduc aminte cum acum 20 de ani bombardau Serbia în ziua de Paşti drept pedeapsă. Serbia încercase o măsură dură contra musulmanilor care puseseră mîna pe Kosovo (dar şi pe alte zone). Sîrbii luptau în legitimă apărare naţională. Încercau să-şi salveze cultura. Musulmanii kosovari erau nişte adevăraţi terorişti. Ca la carte, fără nici un fel de nuanţă de care să se poată agăţa actualii politicieni ca scuză. Bun, era nevoie de un război acolo ca să poată acţiona în taină în alte zone fierbinţi. Iugoslavia era ultra mediatizată. O isterie mondială. Toată lumea era cu degetele întinse acuzator împotriva sîrbilor. "Cum adică să te aperi de intruşi la tine acasă?"
Nu-i aşa că aţi uitat deja de acel război? Păi da... actualele atentate din Europa sînt mai aproape de noi şi mai fierbinţi. Putem citi ceva printre "rînduri"? Cam greu că ne dor ochii de la atîta lumină. O bombă cînd explodează face şi un flash puternic şi orbitor. Apoi, ca să nu ţi se refacă vederea vine media cu reflectoarele ei şi ţi le bagă şi pe astea în ochi. Mai vezi ceva dacă poţi. Ar mai fi o soluţie. Să încercăm să ne reamintim "harta" din memorie. Harta, reţeta... planul...
Cei "mari" au creat acest război sîrbesc ca să acopere altceva (o să revin cu ce anume). Au creat mişcările şi războaiele din lumea arabă cu un scop. Siria, refugiaţii... ISIS... ţinta Europa. Noi, lăbărţaţi şi primitori, umanişti... am primit totul fără să mestecăm. Durerile de dinţi abia acum urmează. E doar blestemul sîrbesc. Să nu-mi spuneţi că nu credeţi în blesteme, karma, cele sfinte etc.! Chiar dacă nu credeţi, deschideţi ochii şi vedeţi ce se întîmplă în lumea noastră. Nu, nici nu e nevoie să credeţi. Dar o asemănare... tot este. Şi credeţi că Turcia vine către democraţie şi către umanismul creştin? Da, vine ca o locomotivă. Cine rămîne în viaţă, mai vedem. Sper să fiu eu ăla prost şi să nu am dreptate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu